Nieuwsbrief 2012

Art Salvage presenteert nieuw beveiligingssysteem bronzen sculpturen

Naast onze specialisaties in preventieve conservatieprojecten, calamiteitendiensten voor erfgoedinstellingen, Collectie HulpVerlening heeft Art Salvage nu ook hét beveiligingssysteem voor bronzen beelden: SCALP ® systeem (SCulpture ALert Protection) 

Veel gemeenten hebben last van diefstal van bronzen beelden. De kosten om werken weer te restaureren of te vervangen zijn vaak torenhoog, terwijl de opbrengsten voor dieven relatief laag zijn gezien het risico. Er zijn de afgelopen jaren allerlei oplossingen gezocht voor het beschermen van deze beelden. Tot nu toe werd deze bescherming vooral gezocht in systemen die het brons weer kunnen lokaliseren of die aangeven dat het brons inderdaad uit een bepaalde gemeente komt (dna code - en spray). Daarnaast zijn er oplossingen die zich richten op het vertragen van diefstal: bijvoorbeeld het beeld verankeren of het bevestigen van een metalen buis in het beeld welke het zagen met een slijptol bemoeilijkt.

In de meeste gevallen is dan de schade al toegebracht en zit, al wordt de dief gestopt, de gemeente met hoge restauratiekosten. Art Salvage heeft nu het SCALP ® systeem (SCulpture ALert Protection) ontwikkeld waarbij de dief, vóórdat er schade wordt toegebracht, wordt afgeschrikt. Dit systeem wordt ingebouwd in de sokkel zodat dure en onnodige ingrepen in het beeld zelf niet nodig zijn. Bij grof geweld, zoals het gebruik van een slijptol, wordt een alarmsignaal van 110 dB geactiveerd en worden er via een platform 50 sms berichten verstuurd naar buurtbewoners en bijvoorbeeld een meldkamer of wijkagent. Daarbij kan er gekozen worden voor de toevoeging van LED lampjes die aan gaan op moment van alarm.

 

Voor een persoonlijke uitleg kunt u contact opnemen met mevrouw Marjan de Block van ArtSalvage, zij is bereikbaar via het volgende e-mail adres: deblock@artsalvage.nl of via het telefoonnummer 010-2340291.