Aardbevingen in Groningen

Vandaag de dag is het onderwerp ‘schade door aardbevingen in de provincie Groningen’ een belangrijk onderwerp, hierover zijn reeds enkele artikels verschenen in ‘De Volkskrant’. De oorlogsmonumenten, kunstwerken in de publieke ruimte en (rijks)monumenten in de gemeentes van de provincie Groningen gelegen in het gaswinningsgebied vertonen veel schade. De kans op meer en zwaardere schade is immers groot door de aanhoudende bodemtrillingen, de vraag hierbij is zijn de schades daadwerkelijk afkomstig van de aardbevingen. Deze vraag stelt Art Salvage zich en gaat dit onderzoeken.

Uiteraard geld het ontstaan van schade aan kunstwerken door trillingen niet alleen voor buitenkunst en monumenten maar ook voor muurschilderingen, stucwerk, reliëfs, mozaïeken en tegeltableau’s.  De ernst van de schades is echter alleen te constateren als men deze werken regelmatig monitort en inventariseert. Gunstig zijn metingen van vòòr de trillingen en metingen na de trillingen te vergelijken. De ontstane schade in combinatie met weinig onderhoud veroorzaakt schade die blijft evolueren, wat weer lijdt tot extra restauratiekosten. Bovendien lijdt bestaande schade in combinatie met weinig onderhoud en de Nederlandse weersinvloeden tot een spoedig en rigoureus verval. Door periodiek de monumenten te monitoren kan er nauwgezet geregistreerd worden welke schades ontstaan.

Ons uiteindelijke doel is aan de hand van een periodieke monitoring aan de monumenten de kennis van de schadepatronen op te doen. De kennis van het ontstaan van de schadepatronen, en bovendien waarom de schades ontstaan. Dit in de verschillende gemeenten gelegen rond Slochteren voor het behoud van de monumenten te kunnen verzekeren.

 

Update: 03 februari 2014

Na contact met de Bond Heemschut is er nieuwe informatie bijgekomen. De Bond Heemschut heeft reeds contact met het NAM i.v.m. het beschermen en inventariseren van monumenten in en rond Slochteren. Hierbij werd gemeld dat Friesland en Drenthe ook meldingen van schade doorgeven. Hierbij moet echter vermeld worden dat de schades in en rond Slochteren groter zijn en hier eerst het behoud van de monumenten op punt gebracht moet worden.

Op het forum Linked-in komen veel positieve reacties binnen i.v.m. het opstarten van dit onderzoek.

 

Update: 06 februari 2014

Lichte aardschok gevoeld in Drenthe

Inwoners van Drenthe hebben woensdagavond rond 22.30 uur een lichte aardschok gevoeld.

Het KNMI bevestigt dat er een aardbeving met een kracht van 2.0 op de schaal van Richter is gemeten. Het epicentrum lag volgens het KNMI bij Geelbroek, ten zuiden van Assen en in de buurt van het gasveld Eleveld. Sinds 1986 zijn in dit gebied zo'n twintig aardschokken geregistreerd als gevolg van de gaswinning. Volgens een woordvoerder zijn er zeker tien meldingen binnengekomen.

De aardschok deed zich voor op de avond dat de Tweede Kamer in Den Haag debatteert met minister Kamp over de aardgasboringen in Groningen.

Door: ANP

Nu

 

Omdat Loppersum vaak wordt getroffen door aardbevingen, besloot minister Kamp eind januari de gaswinning van vijf boorputten rondom die plaats te verlagen met 80 procent. De aardbevingen zullen daardoor niet meteen in aantal en kracht afnemen. Vorig jaar werd er bij Loppersum nog 15 miljard kuub aardgas gewonnen. Het is bekend dat een piek in de gaswinning zich nog maanden later kan vertalen in een aardbeving.

De Telegraaf

 


Eindevaluatie 12 februari 2014

Het is een interessant onderwerp dat voor kunst in openbare ruimte nog onderzocht moet worden. Het onderzoek is niet alleen voor Art Salvage van belang, maar ook voor andere mensen die in contact staan met kunstwerken en monumenten. Aan de hand van de reacties van bedrijven wat sponsoring betreft kan dit project verder gezet worden. Op dit moment moet het echter worden stil gelegd door te weinig respons van bepaalde sectoren. In het begin van het nieuwe jaar kunnen de erfgoedinstellingen opnieuw gecontacteerd worden voor eventuele vooruitgang.Hiernaast kunnen Friesland en Drenthe bij in het onderzoek genomen worden voor een uitbreiding van het onderzoek en de invloed hiervan op de resultaten van het onderzoek.

Door de interesse in het onderzoek kan de kennis die is opgedaan verspreid worden aan andere erfgoedsectoren.

Art Salvage hoopt op dit onderzoek positief te kunnen afsluiten.